Μονή Χρυσοσκαλίτισσας


Παραλία Ελαφονησίου


Παραλία Ελαφονησίου

Παραλία Ελαφονησίου


Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς καθώς διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο νομό Χανίων στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης.

Το ομώνυμο νησάκι έχει έκταση 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή NATURA από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι γνωστό για τις όμορφες παραλίες του και τα αβαθή νερά του. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι όταν έχει καλό καιρό και η θάλασσα δεν είναι φουρτουνιασμένη μπορεί κανείς να φτάσει στο Ελαφονήσι περπατώντας, καθώς το νησί χωρίζεται από στεριά με έναν αβαθή υφαλισθμό.

Η ιστορία του Ελαφονησίου χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τότε που υπήρχαν ιερά αφιερωμένα στον Μουσαγέτη Απόλλωνα και στην Ινώ και στα οποία γινόνταν τελετές για να εξευμενίσουν τις θαλάσσιες θεότητες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Ελαφονησίου είναι πολύ επικίνδυνη για τα παραπλέοντα πλοία. Γι' αυτό το λόγο το 1922, μετά από πολλά ναυάγια, εγκατέστησαν φάρο το φως του οποίου ήταν ορατό μέχρι 40 ναυτικά μίλια. Βέβαια σήμερα στην θέση του υπάρχει ένας μικρότερος σύγχρονος φάρος, καθώς ο παλιός φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ελαφονήσι είναι επίσης γνωστό για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έγιναν εκεί κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Εκεί σφαγιάστηκαν δεκάδες γυναικόπαιδα καθώς και 40 ένοπλοι κρητικοί που οχυρώθηκαν στα βράχια του νησιού για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Σήμερα ένα μνημείο αφιέρωμα στη μνήμη των σφαγιασθέντων στέκει για να θυμίζει την τραγωδία που συντελέστηκε σε εκείνο τον τόπο.

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί σίγουρα ένα αίνιγμα και δημιουργεί μια δυνατή αντίθεση ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Απομονωμένο μέσα στη σιωπή σήμερα, ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλους, μας περιμένει να το απολαύσουμε αλλά παράλληλα μας ζητάει να το σεβαστούμε...

 

nirides nereides nireides ΝΗΡΗΙΔΕΣ νηρηίδες  elafonissi elafonisi ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ ελαφονήσι chania ΧΑΝΙΑ χανιά creta crete krete κρήτη ΚΡΗΤΗ south crete ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ νότια Kρήτη kastelli ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΑΣΤΕΛΛΙ καστέλλι καστέλι kissamos κίσσαμος κίσαμος ΚΙΣΣΑΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΣ studios for rent apartments for rent hotel ξενοδοχείο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ unexlored crete explore crete vlatos βλάτος ΒΛΑΤΟΣ vacation vacations διακοπές ΔΙΑΚΟΠΕΣ GREECE HELLAS GRECIA ελλάδα ΕΛΛΑΔΑ dream milia μη